Jeho dílo zahrnuje velké množství beletrických i vědeckých prací, z nichž v češtině vyšel jen nepatrný zlomek. Je známý hlavně svými díly z vědecko-fantastického žánru (sci-fi) a populárně vědeckými knihami. Nejznámějším Asimovým dílem je série Nadace (Foundation), kterou později spojil s dalšími dvěma sériemi o galaktické říši (Galactic Empire Series) a o robotech (Robot series).
Robotům se Asimov věnoval celý život. První povídku o robotovi napsal v rozmezí 10. - 22. května 1939. Jmenovala se âRobbieâ a můžete ji najít ve sbírce povídek Já, robot. Napsal bezpočet povídek a několik knih o této problematice. Mezi nejznámější patří sbírka povídek Já, robot. Je tvůrcem tzv. zákonů robotiky. Asimov sám přiznal, že slovo robot je přejaté z dramatu Karla ěapka RUR z roku 1920. Sám Asimov toto drama přečetl a netajil se tím, že se mu dílo nelíbí.
Psal také detektivky, fantasy, velké množství âne-fantastickýchâ knih. Celkem napsal nebo jako editor upravil kolem 500 knih a přibližně 90 000 dopisů nebo pohlednic. Jeho práce spadají do všech hlavních kategorií Mezinárodního desetinného k tzv. âvelké trojceâ autorů sci-fi. Isaac Asimov byl humanista a racionalista. Asimov je všeobecně považován za mistra žánru vědecké fantastiky a za svého života spoleěně s Robertem A. Heinleinem a Arthurem C. Clarkem patřil mezi tři nejlepší autory sci-fi.
Zákony robotiky
Asimov je tvůrcem zákonů robotiky, které se ěasem staly dogmatem sci-fi literatury. Popisují, jakými pravidly se roboti mají chovat. Byly poprvé uvedeny v březnu 1942 v povídce âHra na honěnouâ (Randaround). Povídka vyšla v ěasopise Astounding. Tuto povídku můžeme najít ve sbírce povídek Já, robot. Tři robotické zákony zní:
1) Robot nesmí ublížit ělověku nebo svou neěinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.
2) Robot musí poslechnout ělověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem.
3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
postupem byl přidán nultý zákon (v knize Roboti a Impérium, stvořen organickým robotem Daneelem R. Oliwavem):
0) Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou neěinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.
- Kód: Vybrat vše
http://share-rapid.com/slozka/1279/isaac-asimov/
(odkaz na celou složku)